Sex i overgangsalderen

Jeg er en kvinne på 57 år. Jeg er gift og min mann og jeg har hatt regelmessig sex i alle år som vi begge har hatt stor glede av. Problemet mitt er at etter jeg kom i overgangsalderen for tre år siden har jeg forandret meg.

Jeg har ikke merket noe særlig hetetokter, men sexlysten er helt borte. Uansett hvor mye jeg prøver, klarer jeg ikke å mobilisere lysten. Det er absolutt ingen respons.

Jeg kan fremdeles få orgasme, men hodet mitt er ikke med.

Dette er til stor frustrasjon både for meg og min mann. Han blir mindre inspirert til sex han også og han blir lei av at det bare er han som tar initiativet. Jeg har lest om testosterontilskudd til kvinner og lurer på om dette kan være noe for meg.

Jeg føler med frisk og bruker ingen medisiner.

Svar fra Potensportalen

Du er en av svært mange som opplever dette.

Når man kommer i overgangsalderen, er det fordi eggene er brukt opp og da vil eggstokkene ikke kunne produsere kjønnshormoner heller. Disse er østrogen, progesteron og testosteron. Mange er ikke klar over at også kvinner har testosteron, vanligvis 10-15 %.

De plagene man får i overgangsalderen skyldes mangel på disse hormonene. Om man får plager eller ikke er svært individuelt.

Østrogenmangel gir problemer med temperaturreguleringen i hjernen i den delen som kalles hypothalamus. Dette gir de klassiske hetetoktene som ofte er verst om natten.

Slimhinnene i underlivet blir tørrere, såre  og tynnere.

For disse symptomene hjelper det bra med tilskudd. For hetetokter trengs det østrogen i form av tabletter, plaster eller gele. Det er da viktig at man også får litt progesteron for å forebygge livmorkreft.

Hvis man bare har tørre slimhinner, kan det holde med krem eller stikkpiller i skjeden.

Men østrogen hjelper ikke på seksuell lyst.

Vi har mange hormonreseptorer i hele kroppen, inkludert testosteronreseptorer i hjernen.

Disse reseptorene trenger litt stimulering av testosteron hos de fleste fore å få libido.

Det hjelper ofte med en liten dose testosterongele. Kvinner skal ha 10-15 % av dosen man vanligvis gir til menn.

Da skriver vi ut den samme hormongeleen som vi gir til menn og som smøres på huden. Og så doserer man tilsvarende lavt.

Da opplever mange at man klarer å tenke seksuell tanker igjen og får mere lyst. Dosen er individuell og ofte må man prøve seg frem for å finne riktig dose. I små doser, er det ikke fare for at du vil utvikle maskuline effekter som økt hårvekst. Når det er sagt, vil jeg tilføye at elle kvinner etter overgangsalderen uansett vil få noe stive hår i ansiktet som de ikke har hatt fra før. Det er normalt.

Man har utviklet et preparat som foreløpig ikke er å få tak i Europa og jeg vet at det forskes på dette, så vi får se hva fremtiden bringer.

Håper dette var til hjelp.

Vennlig hilsen

lege Ellen Skjelbred

Finner du ikke det du leter etter?

Tjenesten er gratis frem til 1.september.2020. Etter den tid vil prisen være fra 175,-

Dine svar vil også være synlig på potensportalen anonymt for å være med å hjelpe andre.

For du er ikke alene.

Du kan også ringe oss på 820 97 101.

Kontakten er helt anonym og det er ikke mulig for oss å se hvem som ringer. 

Tjenesten koster 26kr pr. minutt.