Jeg er slapp. Burde jeg starte med testosterontilskudd?

Jeg har vært hos fastlegen min og blitt undersøkt fordi jeg føler meg så slapp og ikke orker å ta fatt på ting jeg burde gjøre. Jeg går på jobb og klarer dette bra. Jeg har en stillesittende jobb og jobben er ikke spesielt slitsom eller stressende.

Men på ettermiddagen blir jeg veldig trett og opplever ofte at jeg bare sovner i sofaen. Jeg vet at jeg sikkert burde trene eller gå en tur, men jeg har liksom ikke ork til dette .

Formen er blitt dårligere og jeg har dessverre også lagt på meg en del, særlig rundt midten. Alderen min er 58 år. Ellers bruker jeg tabletter for høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Jeg er gift i mange år og synes selv jeg har det bra i ekteskapet.

Fastlegen min fant ikke noe galt ved undersøkelsen, men blodprøvene mine viste litt lavt testosteron. Verdien var på 7. Jeg fikk høre at det var litt i laveste laget, men at jeg skulle se det an og ta en kontroll av det senere.

Jeg har lest om testosteron og lurer på om jeg burde starte med tilskudd av testosteron.

Svar fra Potensportalen

Du skriver om noe som dessverre mange voksne menn opplever og kanskje fler i vår tid enn tidligere.

Når det gjelder om din verdi egentlig er lav eller ikke så tror vi at hva som er passe og «normalt» for den enkelte er individuelt. Noen har det bra med en verdi i den lavere delen av skalaen og andre trenger høyere blodverdier for å føle seg vel. Så lenge vi ikke vet hva du hadde tidligere i livet, er det vanskelig å vite sikkert.

Det er mange ting som kan påvirke dette og det er bra at du er undersøkt av fastlegen slik at man kan utelukke at det er alvorlig sykdom på gang.

En ting du skal være oppmerksom på, er sammenhengen mellom høy vekt og fettprosent og testosteron. Når man legger å seg, går testosteronet ned i et rettlinjet, inverst forhold.

Så hvis du har lagt på deg, kan kanskje dette være en del av forklaringen. Det kan hende at hvis du klarer å gå ned litt i vekt at du kommer opp på et bedre nivå.

Det er også positivt å trene, få litt bedre kondisjon og mer muskelmasse.

En ting du ikke har skrevet om, er om verdien på fritt testosteron er målt. Det er et protein som heter SHBG som binder seg til testosteron og gjør det inaktivt. Det som ikke er bundet, kalles fritt testosteron. Man vet ikke sikkert hvilken verdi som er viktigst totalt testostron, eller fritt testosteron, om det strides ekspertene.

Mitt forslag til deg i første omgang er at du første omgang prøver med tiltak for å trene og redusere vekten litt og deretter tar en blodprøvekontrollmåling av hormonene. Det kan hende ta blodtrykket ditt også blr bedre da.

Da kan man ta stilling til om du trenger medikamenter for å få høyere testosteron eller bruke tilskudd av testosteron.

Lykke til!

Vennlig hilsen
lege Ellen Skjelbred

Finner du ikke det du leter etter?

Tjenesten er gratis frem til 1.september.2020. Etter den tid vil prisen være fra 175,-

Dine svar vil også være synlig på potensportalen anonymt for å være med å hjelpe andre.

For du er ikke alene.

Du kan også ringe oss på 820 97 101.

Kontakten er helt anonym og det er ikke mulig for oss å se hvem som ringer. 

Tjenesten koster 26kr pr. minutt.