Hvordan virker trykkbølgebehandling?

Hei.

Jeg er en mann midt i livet og har lest om trykkbølgebehandling når man har problemer med ereksjonen. Men jeg lurer på egentlig hvordan det virker?

Har lest at det finnes flere varianter og lurer på hva som egentlig er best?

 

Hilsen Arne

Svar fra Potensportalen

Trykkbølger – litt om fysikk, teknologi og medisinske effekter.

Bølger er et fenomen som kan oppstå i alle medier og alle medier har en naturlig bølgehastighet til enhver tid. Det mest kjente er lyd som har en konstant hastighet i luft. Dette er kjent fra for eksempel den tiden det tar for lyden etter et lyn der man kan telle ned antall sekunder og da kan man regne ut hvor langt borte lynet er.

Rent fysisk er en trykkbølge et fenomen som oppstår når man presser på med mer energi slik at bølgen blir tvunget til å gå fortere enn den naturlige bølgehastigheten. Dette er mest kjent fra fly som bryter lydmuren. Da blir det et stort smell og drivstofforbruket øker drastisk. Trykkbølger er også det som forårsaket smellet ved skyting og eksplosjoner.

Når det oppstår en trykkbølge blir det utløst med svært mye energi med en svært rask stigning.

Det er dette fenomenet man kan bruke i forskjellige sammenhenger, blant annen innen medisin.

Medisinsk brukes det til å knuse kalk, for eksempel nyrestener, og til vevsregenerasjon. Dette kan brukes innen mange områder på kroppen, i prinsippet over alt hvor man kommer til og der det trengs bedre sirkulasjon og betennelsesdempende effekt. Dette finnes det solid forskning på.

Når en trykkbølge går gjennom vev vil det oppstå små mikrorupturer, det vil si miniskader. Dette er i prinsippet det samme som skjer når man trener. Fra disse utløses kroppens egne regenererende stoffer. Dette fører til at det kommer stamceller og at det skjer en betennelsesdempende effekt.

Dernest vil det bli nydannelse av arterioler som er små pulsårer. Det medfører generelt bedre sirkulasjon og oksygenmetning av vevet. Dette er en prosess som tar uker og i praksis vil det meste av effekten være oppnådd etter en måned.  Ved ereksjonssvikt vil dette føre til at det er flere blodårer som kan fylles opp og at det blir mer trykk og volum i penis ved ereksjon.

Inntil nå har man benyttet spenning man kan lage trykkbølger med. Det er flere teknologier for dette. Man har benyttet piezokrystaller og metallprofiler som det er satt spenning på. Felles for de eldre teknologiene er at det er beskjeden effekt og harde profiler oms kan gi smerter. Disse trykkbølgene har til felles at det oppstår et vakum etter selve trykkbølgen , noe som gir blødninger i vevet og blåmerker hos mange. Dette forkommer ikke ved den nye teknologien og er en ytterlige grunn til å velge nyere metoder.

Ut fra en presentasjon på en internasjonal kongress undertegnede har vært tilstede på ser det ut som om teknologien med piezokrystaller er den som fungerer dårligst og som jeg derfor ikke kan anbefale.

I de siste årene har det kommet en ty teknologi der man benytter kontrollerte eksplosjoner av små plasmabobler i væske under tykk. Dette gir mye mer energi. Forskning tyder på effekten er et dosering og at dosemålet er total energi som er gitt over tid.  Det vil si at stor dose er bedre enn en liten dose.

Overflaten på applikatoren med denne metoden er som en myk ball og det er ikke lenger en hard overflate som gir smerter. Det vil si at det er lett å gi større dose.

Håper dette er informasjon som kan gjøre det lettere å ta en kunnskapsbasert beslutning.

 

Med vennlig hilsen

Ellen Skjelbred

Lege og godkjent sexologisk rådgiver NACS

 

Finner du ikke det du leter etter?

Tjenesten er gratis frem til 1.september.2020. Etter den tid vil prisen være fra 175,-

Dine svar vil også være synlig på potensportalen anonymt for å være med å hjelpe andre.

For du er ikke alene.

Du kan også ringe oss på 820 97 101.

Kontakten er helt anonym og det er ikke mulig for oss å se hvem som ringer. 

Tjenesten koster 26kr pr. minutt.